Gambia

Het Gambiaproject bestaat op onze school reeds vanaf het jaar 2004 en is daarmee één van de eerste uitwisselingsprojecten die onze school rijk is.

Waar in de beginperiode met een beperkte delegatie aan de uitwisseling werd deelgenomen is dit sinds 2008 anders. Jaarlijks bezoeken een veertigtal leerlingen onze twee zusterscholen in Banjul, de hoofdstad van Gambia. Het Sint-Augustines SSS en UBS hebben net zoals onze school ook al een rijke traditie achter de rug.

De uitwisselingen kennen een zeer divers programma: de leerlingen volgen enkele lessen mee, bezoeken de leerlingen bij hen thuis, nemen deel aan sportwedstrijden en nodigen hen mee uit op de talrijke excursies in het land. Voor de leerlingen is de ervaring overweldigend: niet alleen zijn ze met een grote groep vrienden bijeen, ze leren ook op een zeer directe manier het leven kennen in subsaharaans Afrika. Topervaringen zijn de familiebezoeken, de tocht naar de savanne en het eigen potje (leren) koken en de bootreis naar Kunta Kinta Island waar de lokale geschiedenis van de slavernij centraal staat.

Water, elektriciteit,voedsel, tijd: allemaal voor ons evidente dingen waar je nooit bij stilstaat maar in dit verre land is dit allerminst. Ook worden de leerlingen getroffen door de ongedwongen vriendelijkheid. Mensen begroeten elkaar op straat en gaan zeer graag een vrijblijvend gesprek aan. Ook voor de leerkrachten is dit een buitenkans om mee te maken. Tot nu toe hebben al een twintigtal collega's deze ervaring kunnen delen. Het Gambiaproject kadert in de Stedenband die de stad Oostende heeft opgezet met Banjul. De reis is bedoeld voor leerlingen van de derde graad.