Hands on Brasov

De uitwisseling tussen het Onze-Lieve-Vrouwecollege Oostende en school in Brasov (Roemenië) is specifiek gericht op de leerlingen van het zesde jaar humane wetenschappen.

In september verwelkomen we Roemeense leerlingen in Oostende, om dan in het voorjaar met de klas naar Roemenië te trekken.

De uitwisseling streeft meerdere doelstellingen na. We leren een totaal andere Europese cultuur van binnenuit kennen. We maken vrienden en vriendinnen uit een voormalig Oostblokland, en leren hun cultuur en tradities van heel nabij kennen. Elk jaar ontstaan hechte vriendschapsbanden tussen de groepen.

Samen met de Roemeense leerlingen - die een gelijkaardige richting volgen - voeren de leerlingen een gemeenschappelijk onderzoek uit. Ze stellen samen goede onderzoeksvragen op en werken hard om die te beantwoorden. In Roemenië worden de resultaten aan een breed geïnteresseerd publiek voorgelegd. De onderwerpen houden steeds verband met de onderwerpen die in de richting aan bod komen.

De uitwisseling heeft ook een duidelijke sociale dimensie. We werken samen met onze partners ter plaatse activiteiten uit voor de meest kwetsbare bevolkingsgroep in Roemenië: kinderen die op jonge leeftijd door ouders verlaten zijn, kinderen met een beperking, Roma-kinderen. De leerlingen bereiden dit grondig voor en zorgen er via allerhande activiteiten voor dat ze ter plaatse ook een financiële bijdrage kunnen leveren. 

Meer informatie over het Roemeniëproject kan je terugvinden op www.handsonbrasov.be