Perugia

Voor de leerlingen Latijn van de derde graad richt OLVO een uitwisseling in met de “Liceo Classico Annibale Mariotti” van Perugia, hoofdstad van Umbrië in Italië. Deze uitwisseling gebeurt op basis van het vak Latijn. De voertaal is Engels.

Naast de studie van het Latijn zijn er bezoeken en uitstappen. De Italiaanse school stelt ons een bus ter beschikking, waarmee we belangrijke cultuurcentra kunnen bezoeken, zoals Assisi en Montefalco. Er wordt ook een familiebedrijf bezocht in Deruta, waar op traditionele en ambachtelijke wijze keramiek wordt geproduceerd. Groot belang wordt ook besteed aan de olijfteelt en de olijfolie.

Kennismaken met een vreemde cultuur beschouwen wij als een enorme verrijking. De uitwisseling is niet zomaar een toeristische trip naar Umbrië, zoals de Italiëreis, maar een echt cultuurbad. De leerlingen verblijven in gastgezinnen en leren dus hoe Italianen eten, denken en leven.

De Italiaanse leerlingen organiseren een rondleiding en spelen gids in Perugia (mei). De Vlaamse leerlingen doen hetzelfde, wanneer de Italiaanse leerlingen naar Oostende komen (september).

De Italianen en Vlamingen kunnen, lang voor de eigenlijke uitwisseling begint, met elkaar kennismaken via Facebook. De ervaring leert dat op deze uitwisseling duurzame vriendschapsbanden gesmeed worden.